ag xaralampos
Σημείο αναφοράς της λατρείας του Αγίου Χαραλάμπους για την επαρχία Βιάννου αποτελεί ο δίκλιτος ναός που δεσπόζει στην κορφή του λόφου "Άνυδρος" πάνω από το χωριό. Το παλιότερο κλίτος είναι χτισμένο στην Ενετοκρατία κάπου στον 16ο αιώνα και δε φέρει αγιογραφίες ενώ το νεώτερο κλίτος που είναι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Χριστού είναι του 1901. Το χτίσιμο του αρχικού πρώτου κλίτους του Αγίου Χαραλάμπους σχετίζεται με μια ιστορία που αναφέρει ότι η (μ)πανόγλα στο πέρασμά της από την περιοχή ξεκλήρισε όλους τους κατοίκους του ερειπωμένου σήμερα χωριού Της Μουρνιάς το Λιβάδι που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο ΒΑ του ναού. Το μόνο αντίδοτο στην επιθετική αυτή αρρώστια ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος που την πατούσε κάτω στη γη και την συνέτριβε με το πόδι του. Όλες σχεδόν οι παλιές απεικονίσεις του αγίου τον έδειχναν να πατάει στη γη και να εξοντώνει την (μ)πανόγλα. Οι περισσότερες εκκλησίες του αγίου τις συναντάμε χτισμένες στις εισόδους των χωριών από εκεί όπου θα έμπαινε η αρρώστια για να την εμποδίσει να μπει στο χωριό ή πολλές φορές στα λιμάνια επειδή στα παραλιακά χωριά η πύλη εισόδου ήταν η θάλασσα.
Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο γιατρός της περιοχής και σε αυτόν καταφεύγουν ακόμα και σήμερα όλοι. Οι πιστοί που εισέρχονται στο ναό κι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας εδώ και αιώνες βγάζουν κάποιο κορδόνι ή σπάγκο που κρατάνε και τον δένουν τρεις φορές γύρω από το μεταλλικό κόντε-μιρί της πόρτας. Όση ώρα το δένουν λένε το εξής. ‘’Εδώ αφήνω την αρρώστεια μου και την κατσιποδιά μου’’ .
Το τέμπλο του Αγίου Χαραλάμπους όπως και το τέμπλο της Αναλήψεως του Κυρίου είναι πρόσφατα, του έτους 1952, έργα του ξυλογλύπτη Γιανναδάκη από το Συκολόγο - Βιάννου.
Οι εικόνες του τέμπλου έχουν αγιογραφηθεί από τον αγιογράφο Ιωάννη Ψαράκη από τον Άγιο Βασίλειο - Βιάννου.
Υπάρχουν παλαιές εικόνες του Αγίου Χαραλάμπους μικρές και μία μεγάλη, με ένθρονο τον Άγιο, και στις τέσσερις γωνίες το μαρτύρίο του. Η εικόνα αυτή είναι "θαυματουργή", γιατί ότι και αν ζητήσεις πραγματοποιείται. Είναι εικόνα του 18ου αιώνα, άγνωστου αγιογράφου.
Ο Άγιος Χαράλαμπος εορτάζει στις 10 του Φλεβάρη.