3049760

Ο Ομαλός του Αμιρά βρίσκεται σε υψόμετρο 1350μ. και έχει μήκος περίπου 4,50 χλμ. και πλάτος 600μ. Περικλείεται μεταξύ των κορυφών: Αφέντης Χριστός (2143μ.), δύο κορυφές στα νότιά του (2025μ. και 2005μ.), Κισσός (1090μ.), Παντούρας (1512μ.), Βουρλίδια (1417μ.) και Παπούρα (1827μ.).Το χειμώνα τα αδιαπέρατα πετρώματα του πυθμένα του βοηθούν στη δημιουργία μικρής λίμνης στο κέντρο του, που αποστραγγίζεται σταδιακά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το καλοκαίρι. Το τοπίο είναι εξαιρετικό σε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς αλλάζει μορφές, από χιονισμένο σε καταπράσινο και λουλουδιασμένο και από γυμνό σε αλπικό με τη λίμνη στο εσωτερικό του. Όλος ο κάμπος είναι καλυμμένος με το γνωστό φυτό ραδίκι. Η βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής είναι τυπική των κρητικών ασβεστολιθικών κρημνών  και βράχων με σχηματισμούς φρυγάνων και μακκίας (Quercus coccifera) και σε κάποιες εκτάσεις οι πλαγιές είναι καλυμμένες από διάφορα φυτά όπως τα Sedum spp., Origanum dictamnus, Η περιοχή έχει μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία εξαιτίας της ύπαρξης ενός φάσματος τύπων οικοτόπων, με βλάστηση σε καλή κατάσταση κατά το πλείστον. Η χλωρίδα και η πανίδα αυτών των βιοτόπων περιέχει τυπικά ενδημικά και επιπλέον τοπικά ενδημικά είδη της Κρήτης.Στη δυτική του πλευρά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος  - Αγία Ευφημίας. Κάτω από τον Ιερό ναό έχει πηγή νερού που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι. Η πρόσβαση στον Ομαλό γίνεται από τα χωριά Αμιράς, Έμπαρος, και Κάτω Σύμη αλλά και με τα πόδια από διάφορα μονοπάτια.
Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε αυτόν τον μικρό παράδεισο του χωριού μας και η μόνη υπόσχεση που σας δίνουμε είναι ότι θα ξαναεπισκεφτείτε τον τόπο μας.

 

913905

 

Χάρτης με την  διαδρομή στον Ομαλό από τον Αμιρά.Ο δρόμος με την κόκκινη γραμμή είναι 8 χλμ αλλά είναι ακατάλληλος για αυτοκίνητα εκτός των 4χ4, σε αντίθεση με τον δρόμο με την πράσινη γραμμή που είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά η απόσταση είναι 15χλμ.

 OMALOS